REJSEBREVET Hjem
Byerne i Havtornelandet Hotel Restaurant/Cafeer Bed and breakfast Camping Shelters
Det kan du gøre Det kan du opleve Kunstnerhjem Herregårde Kunstlandet Havtornekøkkenet
 
 
 
 

Hundelev - Sangerne & Satirikernes by

 
     
 

Kun et kvarters kørsel fra Løkken ligger Hundelev, med en idyllisk og smuk kirkesti - hvor man kan slentre sig en tur i smukke omgivelser med søer og broer.
Omgivet af en landskabelig frodighed ligger byens middelalderkirke mellem buske og træer, som er perfekt trimmet med en nyslået plæne og blomsterbede som står i alle regnbuens farver.

Byen er hjemsted for to kendte sangskrivere, det er Niels Hausgaard og Ib Grønbæk.

 
     
 

Det skal du se i Hundelev

 
 
 

Kirkestien

Den smukke kirkesti går fra Bakholm via Hundelev til Jelstrup Kirke, hvor man på turen kommer over en ny bro på stien. Der skiltes fra Hundelev til Jelstrup Kirke, så det er til at finde. Broen har altid været der, men er blevet reetableret med støtte fra flere sider, så man
nu kommer gennem fælleden og over Hundelev Bæk, hvorfra man kan nyde en flot udsigt.

    Klokkebyen Jelstrup
 

Jelstrup kirke

Kirken hører til i gruppen af Vestvendsyssels kullede (uden tårn) granitkirker.
Den har tidligere haft et sengotisk tårn, men det forfaldt med tiden, og i slutningen af 1700-tallet blev det delvist sløjfet sammen med en korrunding.

Tårnrummets nederste del blev senere lagt sammen med skibet, hvorved man opnåede et anseeligt kirkerum med bænkeplads til over 150 mennesker.

Det fornemme kvaderstensbyggeri er bedst bevaret i nordmuren, hvor den oprindelige kvindedør også fortsat er bevaret. I døroverliggeren ses et indhugget ornamenteret kors samt en fugl, muligvis en ørn. Over fuglen skimtes navnet IOHANNES, hvorfor det kan antages, at kirken oprindelig er indviet til apostlen Johannes, altså en Sct. Hans kirke!

Prædikestolen, som er skåret af den kendte Hjørring snedker, Niels Ibsen, bærer årstallet 1610.


     
 

Klokhøj

Jelstrup kirke hører til i gruppen af Vestvendsyssels kullede (uden tårn) granitkirker. Den har tidligere haft et sengotisk tårn, men det forfaldt med tiden, og i slutningen af 1700-tallet blev det delvist sløjfet sammen med en korrunding.

Kirkeklokken som hænger udenfor kirken, vejer fra cirka 1500 kilo. Den er støbt omkring år 1450 på Klokhøj som ligger ca. 500 meter mod syd, hvor Historisk Samfund som har rejst en mindesten på støbestedet.
Stykket mellem Jelstrup kirke og klokkens støbested kaldes for ”Klokkedalen”.

Fra kirken udgang går men ned over den nye kirkegård. Herfra går
man til venstre – stadigvæk mod syd – og følger græsstien ca. 500 meter. Derfra går man gennem lågen – hvorpå der står ”Klokhøj” oggår over broen og dermed bækken. Herfra går man til 200 meter venstre, hvorfra man tager turen op ad ”Klokhøj” hvor stenen står.

Der er adgangssti til Klokhøj fra Sdr. Rubjerg.
Længde: 0,6 km.
Maksimal stigning: 7,6 %

 

   
 

Stygge Krumpen stien

Det er navnet på den gamle landevej, der løber bag ved Sejlstrup kirke, og som forbinder Vejbyvej og Abildgårdsvej. Landevejen er nu reduceret til en sti, som holdes farbar af menighedsrådet, men den korte strækning er del af en gammel vej, som har gået helt til middelalderen. Den er en oprindelig del af den vejstrækning som forbandt Hjørring med Børglum – og efter 1878 også Løkken.

Vi oplever det ikke meget i dagligdagen, at de her på egnen lever i et område, som emmer af historie, Men kirken er stadig vartegn over egnens historie,

Der ville nok ikke være nogen Sejlstrup kirke, hvis der ikke havde været et Sejlstrup Slot, I dag knejser den lille kirke så godt den kan, stadig på åsen, som afgrænser ådalen med Hundelev å.

 

     
 

Jelstrup kirke

Kirken er bygget som annekskirke til det daværende Sejlstrup Slot. Det lå lige nord for kirken, hvor man endnu på luftfotos kan se spor af den gamle voldgrav, som cirkler i det grønne. 
Der er udskrevet biskoppelige dokumenter fra Sejlstrup Slot, for biskoppen har en overgang haft residens på Slottet. Derfor tror man i Sejlstrup, at Stygge Krumpen muligvis har celebreret messen i kirken og derfor er blevet transporteret ad den sti, som man nu kalder "Stygge Krumpenstien" og som oprindelig var den gamle landevej, som forbandt Børglum Kloster med kirken i Sejstrup.

     
 

Det forsvundne slot

På en flad mark ca. 700 meter nord for Sejlstrup kirke og ca. 1000 meter vest for Herregården Sejlstrupgård, ligger der nu, næsten til ukendelighed overpløjede Voldsted fra Middelalderens Sejlstrup Slot.
Fra luftbilleder kan der endnu ses et lavt, firkantet Voldsted omgivet af en grav og en ydervold. Voldstedet har haft en nærmest kvadratisk borgbanke, omgivet af grav og ydervold. Uden for volden har der været en lavning, der måske har haft karakter af voldgrav.

     
 

Pengene blev gemt

Under svenskekrigen besluttede Slotsskriveren på Sejlstrup Slot, Søren Jørgensen, at  kassebeholdningen på slottet, der var på 130 Rigsdaler skulle gemmes, inden den svenske fjende ankom til slottet.
Pengene blev pakket ned i en kuffert og bragt til en Anders Magaards bopæl, som havde en gård i Hundelev, og hvor hustruen Kirstine Christensdatter ville hjælpe med at grave dem ned i Fårestien.

Et par dage senere besatte svenskerne Slottet, og de svenske officerer undrede sig over, at der ikke var penge på slottet, og satte sig for at finde dem.
Efter at havde udspurgt noget af folkene på Sejlstrup Slot kom de på sporet af dem, og en kaptajn og et par mænd tog ud til gården i Hundelev. Her blev Anders Magaard udsat for mishandlinger, som førte til at han og hustruen udleverede kufferten med pengene.

Han døde mishandlingerne den 15. april 1644, kun 48 år gammel. Han blev begravet på Jelstrup kirkegård, hvor hans enke og parrets børn lagde en gravsten på graven.
Hustruen Kirstine Christensdatter blev senere gift med ny mand fra Hundelev.

     
 

Skulpturen: "Et hundeliv"

Hundelev er cyklisternes paradis, for i den hyggelig by har byens borgere gjort til en rasteplads for de tohjulede, så der kan overnatte i de mange schelters.
Ved Brugsen ser man den underfundige skulptur "Et hundeliv i Hundelev" som sangeren og stenhuggeren Ib Grønbech Jensen, der kom til verden i Vesterhavsbyen Løkken.
Blandt hans største hits er ”Peter lå i telt” i duet med Jodle Birge og "Hvorfor må jeg ik' få Beatles-hår?", og for Birthe Kjær har han skrevet blandt andre ”Som en fugl i det fri”, ”Den franske altan” og ”Længe leve livet”.
Har også leveret melodier og tekster til blandt andre Brødrene Olsen, Richard Ragnvald og Tørfisk samt flere projekter som tv-julekalenderen "Jul på Kronborg".

     
 

Skulpturen: "Sammenhold"

Palle Mørk der er uddannet billedhugger, stenhugger, arkitekt og designer, har skabt den lille fine skulptur ved Brugsen i Hundelev.
Han er kendt for at skabe en lang række stenskulpturer i en naturalistisk stil, hvor han bruger stenens egenart, form og stoflighed som del af værkernes udtryk.
Se skulpturen, når du næste gang skal handle ind.

     
 

Musikladen

Musikladen er et spillested i nærheden af Hundelev og Lønstrup.
Der bliver af og til arrangeret koncerter i laden af arrangører, så besøg den gamle lade og hør noget godt musik og nyd en god stemning i den hyggelige lade. 
Musikladen er Korsvangs gamle korn tørrings lade, som blev bygget i 1931, der nu er blevet bygget om til et fantastisk spillested, hvor den gamle stil er bevaret og bidrager til en rigtig god lyd.

Du kan finde alle opkommende events her.

     
 
 
       
Kontakt Instegram Pinterest

Automekanikere

Presse Facebook Twitter X Læge
       
 
webdesign: KRAFTnewmedia.dk