REJSEBREVET Hjem
Byerne i Havtornelandet Hotel Restaurant/Cafeer Bed and breakfast Camping Shelters
Det kan du gøre Det kan du opleve Kunstnerhjem Herregårde Kunstlandet Havtornekøkkenet
 
 
 
 

Oprøret mod Knud den Hellige i 1086

 
 
 

Drabet på Knud den Hellige i Sct. Albani Kirke i Odense 1086 markerede den dramatiske afslutning på det tidligst kende sociale oprør i Danmark.
En aften var der uro på Kongsgården i Børglum fordi et oprør var i  gang som en reaktion imod kongens forvaltning af den myndighed, som han forsøgte at udøve mod de vendsysselske bønder,
som I ly af mørket, havde forsamlet sig ved Kragestrand.

Det blodige punktum, der blev sat for Knuds kongemagt og som havde skabt konflikter med befolkningen fordi han aktivt stræbte efter at udvide sine områder og som på flere områder havde grebet regulerende ind.

Kongen forsøgte at opbygge en stærk kongemagt i samarbejde med kirken og stræbte derfor efter at opbygge en stærk kongemagt efter europæisk mønster.

På en ret så hårdhændet vis søgte Knud at udvide sit magtgrundlag, hvorved han kom i konflikt med hele folket, specielt med de magtfulde slægtsorganiserede bønder og storbønder, og bragte sig i et sådant modsætningsforhold til denne magtfulde samfundsgruppe, at disse greb til væbnet opstand.

De oprørske vendelboer flokkedes om Kongsgaarden ved det nuværende Herresæde Christiansdal, ved Børglum.
Her mødte Kong Knud på en aftalt dag til tingsmøde, men blev mødt af en forsamling, som ikke ønskede hans tilstedeværelse i Vendsyssel, hvorefter han med sin hird tog mod Aggersborg, som var en landsby, hvor kongens skattefogeder havde sæde.
Herfra fortsatte han til blandt andet til Viborg, for der på tinget at søge støtte, hvilket dog mislykkedes, da han blev drevet ud af byen
fulgt af større hærskarer af oprørere.

Efter ankomsten til Slien i Slesvig har man muligvis forsøgt at forhandle med oprørerne. 
Herefter blev han sandsynligvis sejlet fra Slien og til Assens, og hans flugt endte i Odense.

Her søgte Kong Knud til slut tilflugt i Sct. Albani Kirke, der var bygget i træ på Sct. Albani Torv, sammen med broderen Benedict og nogle få af hans tilbageblevne Hirdmænd.
Efter at oprørene havde forsøgt at nedbryde kirken og brænde den af, blev Kong Knud+ til slut dræbt foran altret i kirken – af en lanse som var blevet kastet gennem vinduet.

Drabet fandt sted lørdag den 10. juli 1086, og i år 1101 blev han helgenkåret og skrinlagt i krypten under Sct. Knud Kirke, som i dag er byens domkirke.

(+sikkerhedsfolk) 

Kilde:

Til kamp for friheden
Social Oprør i Nordisk Middelalder

 
 
       
Kontakt Instegram Pinterest

Automekanikere

Presse Facebook Twitter X Læge
       
 
webdesign: KRAFTnewmedia.dk