REJSEBREVET Hjem
Byerne Hotel Restaurant/Cafeer Bed and breakfast Camping Shelters
Det kan du gøre Det kan du opleve Kunstnerhjem Herregårde Kunstlandet Havtornekøkkenet
 
 
 

Eskjær gods

 
     
 

Eskær har været en herregård siden starten af 1300-tallet.
Eskær fungerede i 1600-tallet som enkesæde.
Slægten Holm, der ejede gården i perioden 1810-1988, gav Eskærs hovedbygnings dens nuværende udtryk.

Den middelalderlige hovedbygning var omgivet af brede voldgrave. Den tidligere borggård bestod af to enkeltstående bygninger, hvor af den ene var grundmuret, mens den anden var i bindingsværk.
De gamle bygninger blev fjernet i 1844, og Eskærs nuværende hovedbygning blev opført samme år af Christen Holm.
Eskærs hovedbygning er et trefløjet anlæg i én etage. Fløjene er hvidpudsede og belagt med rødt tegltag. På hovedfløjen er der opført en gennemgående frontispice.
Hovedbygningen er ikke fredet.

Eskær har en stor trelænget avlsgård, der ligger syd for hovedbygningen. Sammen etablerer avlsgård og hovedbygning et stort lukket gårdsrum.
Avlslængerne er hvidpudsede og belagt med pladetag. Den ældste bevarede del af avlsgården er opført i 1866, mens de øvrige bygninger er opført i løbet af det 20. århundrede.
Avlsgården er ikke fredet.

Kulturmiljø


Til Eskær hører en stor landskabelig have, der er anlagt omkring år 1900. Haven omgiver hovedbygningen mod nord, øst og vest.
Christen Holm, der stod for opførelsen af den nuværende hovedbygning i 1844, kastede i forbindelse med opførelsen af den nye hovedbygning størsteparten af voldgravene til, men der findes dog endnu rester af disse omkring gården.
Christen Holm anlagde en stor sø vest for Eskærs hovedbygning.

Den nedpælede  herremand

På Eskjær var der en herremand ,som var meget gode venner og dusbror med provsten i Tværsted. Men noget galt må han ligegodt have lavet, for da han var død, spøgte han, så de ikke kunne nære sig på Eskjær. Omsider var der ingen anden udvej end at tilkalde provsten. Denne var alt andet end begejstret for at skulle i kast med sin gamle ven, men da der ikke var andet at gøre, måtte han sætte ham ned et sted uden for gården og lade en pæl ramme gennem ham.
Nedpæling kendes fra utallige beretninger. Man var overbevist om, at den dødes sjæl således kunne fastholdes – i alle tilfælde så længe pælen stod


Adresse:
Mosbjergvej 510
9870 Sindal

Link: OVERSIGT

 

 
 
webdesign: KRAFTnewmedia.dk