Strandfogedgården
 
 
        REJSEBREVET Hjem
Byerne i Havtornelandet Hotel Restaurant/Cafeer Bed and breakfast Camping Shelters
Det kan du gøre Det kan du opleve Kunstnerhjem Herregårde Kunstlandet Havtornekøkkenet
 
 
 
 

Sdr. Rugbjerg-Gølstrup - Fyrtårnets by

 
     
 

Vil man ude med snøren, kan krogen komme i det stille vand i Gølstrup Fiskepark, og med byernes Bjeskhave, er mulighed for at lære håndværket med at skabe den vendsysselsk bjesk. Her finder man også en spændende antikforretninger.

På hovedgaden ligger den landskendte Løkkens Vejkro, som talrige løkkenmalere valfartede til under sommeren i begyndelsen af 1900-tallet.

I Sdr. Rugbjerg Gølstrup blev århusborgmester og indenrigsminister Thorkild Simonsen (1926-2022) født, hvor mange af bysbørnene stadig husker ham.
Som helt ung kom han i malerlære, men forlod faget for at tage lærereksamen hvorefter han slog sig ned i Aarhus. I byen blev han optaget af kommunalpolitik og besluttede sig for at arbejdede sig op i det politiske system.
Da Thorkild Simonsen skulle til at nyde sit otium, efter et langt politiske liv, blev han opfordret til at blive minister i en af statsminister Poul Nyrup Rasmussens regeringer - en udfordring, som han tog imod.

 
     
 

Det skal du se i Gølstrup

 
 
 

Fiskesøer

Er du et friluftsmenneske, venter der dig et flot naturområde i Gølstrup med tre fiskesøer omgivet af rørskov, træer, engarealer m.m.
Her finder du altid finde læ, fred og ro i ro til at nyde det specielle lystfiskerliv, som er en fortælling helt for sig selv.
I søerne udsættes der dagligt ørreder i størrelse fra 1 kg til 2 kg, men for hver 5. fisk udsættes ørreder op til 12 kg.
Fiskeparken er åben hver dag fra 06.00 til 24.00, og Fiskekort kan købes på parkeringspladsen ved Jelstrupvej, hvor der er selvbetjening.

     
 

Bjeskhaven

Bjeskhaven i Gølstrup er blevet til som en hyldest til vendelboernes nationaldrik: BJESK!
Haven er tænkt som en visuel indgang til bjeskens rige, hvor gæster kan se nogle af de planter, som giver smag til snapsen.
Her kan du gå rundt og se og dufte til bjeskurterne, så du kan genkende dem ude i naturen.
Folkene bag Bjeskhaven vil også arrangere guidede bjeskture og foredrag om bjesk.
Selvfølgelig altid med smagsprøver.

     
 

Rugbjerg kirke


Rubjerg Gamle Kirke blev bygget omkring 1180 i et rigt sogn.
Det var en relativt stor kirke, der blev bygget i den del af sognet, der var tættest befolket. Der skal ifølge gammle folketro have ligget en landsby nord for kirken. Hvis man graver ned under et tykt lag sand, finder man plovspor i en fed jord, der har været et godt grundlag for landbrug. Stedet blev offer for den i Vendsyssel udbredte sandflugt, som har fordrevet landsbyens beboere.
I starten af 1600-tallet stod kirken ensom tilbage i et ørkenlignende landskab – en mile havde spredt sig fra strandens klitlandskab. Fattigdommen fulgte, og kirken blev derfor ikke vedligeholdt. 

I 1904 blev der opført en ny kirke to km mod syd, hvor folkene i sognet boede.
På kirkens oprindelige plads er bevaret et lille stykke murkerne og nogle af gravstenene på den i dag helt overgroede kirkegård: Gammel Rubjerg Kirkegård. Stedet er afskiltet som en seværdighed ved vejen mellem Lønstrup og Løkken.
     
 

Gravsted for omkomne søfolk

Svensk damper på vej til England med en last jern forliste ud for Rugbjerg fyr. Det var I en hård efterårsstorm hvor besætningen mistede styringen ud for Hanstholm og drev ind ved Rubjerg. Af den 19 mand store besætning, var der kun 4 som redede sig i land på en primitiv flåde. De kunne dog ikke komme op ad den stejle og lerede skrænt ved Rubjerg Knude.
De fandt en lille hule at søge tilflugt i. Næste dag blev de fundet af strandfogeden fra Rubjerg, Rasmus P. Christensen. I dagene derefter drev ligene af 8 søfolk iland. De blev bragt til Strandfogedgården i Rubjerg og opbevaret i laden indtil begravelsen. De er begravet på Rubjerg Nye Kirke i en fællesgrav. 
Masten fra skibet drev senere iland, og blev brugt til nye vinger på Vennebjerg Mølle.

     
 

Strandfogedhuset

To kilometer syd for Fyret ligger Strandfogedgaarden eller Jens Thomsens Gård, som den også hedder. De ældste dele af gården stammer tilbage fra begyndelsen af 1800-årene og har været i samme families eje siden 1815. Jens Thomsen, der har lagt navn til gården, overtog stedet fra sin far i 1838 og fik samtidig hvervet som strandfoged. Han skulle holde øje med det, der skete – og strandede – på stranden. Først i 1895 blev en egentlig strandingslov vedtaget. Den slog fast, at strandfogeden tre gange dagligt skulle inspicere stranden, og forklarede desuden detaljeret, hvordan han skulle forholde sig til strandet gods og bjærgninger. Strandfogedfunktionen findes stadig, men nu rækker det med strandbesøg tre gange om ugen.

Strandfogedgården er gennem årene blevet om- og tilbygget efter behov i landbruget, og bygningernes formål og brug har forandret sig.

     
 

Rugbjerg gl. kirkegård

Umiddelbar sydvest for Strandfogedgården på den anden side af vejen er Rubjerg Gamle Kirkegård. Her lå fra slutningen af 1100-tallet Rubjerg Gamle Kirke, som nu kun blot kan ses som en lille tomt. Gå en stille tur rundt på området og nyd de mange sæbeurt, der vokser her og blomstrer så smukt i august.
Fra kirkegården er der en formidabel udsigt til vandreklitterne ved Rubjerg Knude. Her kan du også høre en historie ved at ringe til nummeret på audiopælen lige inden for hovedlågen.

Læs mere:

     
 

Rugbjerg Fyr

Rubjerg Knude Fyr knejser stolt mod den blå himmel

Søfolk mere end 42 km ude i Vesterhavet kunne se det, da lyset i Rubjerg Knude Fyr blev tændt første gang nogle få dage efter jul i år 1900.
Hidtil havde der været mørkt ved Knuden, men nu var fyret blevet en turistattraktion på kystskræntens højeste punkt.

Dengang, i begyndelsen af det nye århundrede, lå fyret cirka 200 meter inde i landet i god afstand fra havet, men havet har gnavet sig så langt ind i landet, at fyret havde risiko for at styrte i have. Nu er det blevet flyttet til sin nye placering yderligere 80 meter ind i land for ikke at ryge i havet. Nu kan fyret ifølge beregningerne stå i sikkerhed for havet de næste 20-40 år.

 

 

     
 
       
Kontakt Instegram Pinterest

Automekanikere

Presse Facebook Twitter X Læge
       
 
webdesign: KRAFTnewmedia.dk