REJSEBREVET Hjem
Byerne i Havtornelandet Hotel Restaurant/Cafeer Bed and breakfast Camping Shelters
Det kan du gøre Det kan du opleve Kunstnerhjem Herregårde Kunstlandet Havtornekøkkenet
 
 
 
 

Nr. Lyngby - Søernes by

 
     
 

Vest for Løkken ligger Nr. Lyngby som oprindeligt var et lille fiskersamfund, men i dag er der kun få gamle fiskerhuse tilbage, der vidner om, at her var der engang fiskeri. Byen er kendt for sin barske natur og stejle skrænter, for her æder Vesterhavet hvert år mellem en halv til en hel meter af kysten, og landsbyen er i dag nok mest kendt for de nedstyrtnings truede huse - ”husene ved havet”.

Allerede i 1914 måtte man tage konsekvenserne af havets indtrængning, og man besluttede sig for at rive den gamle middelalder kirke ned og opbygge en ny længere inde landet.
I dag kan man stadig se resterne af den gamle kirkegård, hvor det gamle klokketårn endnu står som et historisk minde med enkelte gravstene på kirkegården.

De første badegæster kom til Nr. Lyngby i begyndelsen af 1900-tallet, hvor de indlogerede sig på Tranegaard. Gårdens ejere udvidede hurtigt med opførelsen af Lyngby Badehotel, og i 1920 købte familien Lyngby Mølle, der lå halvanden kilometer væk.

Møllen blev transporteret til badehotellet på de ruller, fiskerne brugte, når de trak deres skibe op på stranden. I Møllehuset indrettede man et selskabslokale, og indtil det styrtede ned på stranden i 1970'erne, var Lyngby Mølle et populært dansested og søndagsudflugtsmål for både turister og lokalbefolkningen.

I 1977 måtte også Lyngby Badehotel rives ned for ikke at styrte i havet. Det nuværende Hotel Lyngby Mølle blev opført i 1986/87.

 
     
 

Det skal du se i Nr. Lyngby

 
 
 

Den nye kirke

Den nye kirke i Nr. Lyngby er genopført længere inde i området.
Koret er opført af kvadre fra den gamle kirke i Nr. Lyngby, der blev nedrevet i 1913, men skibet er opført af mursten.
Altertavlen er et fresko maleri af Joakim Skovgaard og eleven Ernestine Nyrup, og på kirkens nordvæg hænger et nyere kors af billedskæreren Hjalte Skovgaard samt et Kristus billede fra den gamle kirkes altertavle. En meget gammel granit døbefond er spændende dekoreret.

     
 

Klokkestablen

Da man i 1100-1200-årene begyndte at bygge kirker af sten og tegl, nøjedes man i første omgang ofte med kirkeskib og kor. Tårnet blev typisk først bygget til i de følgende århundreder, hvor der hang den klokke, som kaldte menigheden sammen til gudstjeneste.
I 1300-1400-tallet var der både mangel på penge og arbejdskraft på grund af krige og pest, så hvis kirken derfor ikke kunne få et tårn, forblev den "skaldet" eller på gammelt dansk "kullet".
Klokken blev derfor i stedet hængt i en klokkestabel af træ, og Nr. Lyngby Kirke blev derfor en kullet kirke. Derfor står kun klokken og den fritstående klokkestabel i dag - og kirken forsvundet.
Den lille by Nr. Lyngby blev offer for sand og vand. Allerede for hundrede år siden begyndte sandflugten at dække marker og gårde. Samtidig gnavede havet sig ind på den stejle skrænt, og den yderste del af kirkegården styrtet i havet, og man opgav kirken og rev den ned i 1913, Men kirkegården blev ikke helt flyttet, og man kan idag finde knoglerester fra skred.

     
 

Et spektakulært ”naturdrame”

Når det er vindstille og en skøn og smuk aften med flot solnedgang over Nr. Lyngby, kan man ikke andet end at betragte og nyde den dramatiske Nr. Lyngby klint, som historien fra den sidste istid som forsvandt for 11.700 år siden et spektakulært ”naturdrame” som skabte Vendsyssel.
Dermed ændrede Jordens bane sig om Solen og forvandlede klodens udseende og klima på kun 10 år – istiden var endelig forbi - og varmen kom.

Nr. Lyngby er den dimentrale modsætning til storbyferien, som rummer en dejlig historisk natur meden flot strand og en velsignet ro til fordybelse.

     
 

Information


Med etableringen af de to nye søer i Nr. Lyngby, har idègrupen sørget for opsætning af en informationstavle, hvor man kan orienterer sig om turen, rundt om søerne, der byder på mange oplevelser. Med søerne er der skabt en rigt dyreliv, det være sig de luftbårne og en masse andre arter.
     
 

Søer etableret

To helt unikke søer med tilhørende gangsystem er kommet til i Nr. Lyngby, og som har givet området et rigt dyre og fugleliv, hvor blandt andet kan nævnes, rådyr, fasaner, mus, fjeldvåger, tårnfalke og mange andre dyrearter.

Søerne har en helt særlig beliggenhed med ”udsigt” direkte over Vesterhavet.
Fra ”Solnedgangspladsen” på Lyngbyvej man mod øst kan se indover søområdet og mod vest udover havet.

Nr. Lyngby har tidligere været et ”stort” søområde i rensdyrjægernes tidsregning. Stedet var kendt for "Bassinet" og et benyttet reservat for dyr og mennesker. Bassinet afstedkom at der blev etableret små søer og vandløb som ”løb” væk fra kysten i retning mod Tovbro bæk og Liverå – herved også gennem ”Pileeng”

Danmarks ældste pilespids er således fundet her.

     
 

Mundblæst kunst

Glasværksted med unikt, mundblæst glashåndværk, lækker økologisk kaffe og is.
I finder glaspusterne på Lyngbyvej 223 i Nr Lyngby - mellem Lønstrup og Løkken - lige ved Vesterhavet.

Mundblæserne er Silje Lindrup, Alexander Kirkeby og Marie Breyen, som kan kontaktes på mobil: 40 43 25 48

Med panoramaudsigt kan du sidde og nyde et lækkert måltid i restauranten, som ligger med en fantastisk udsigt til Vesterhavet.

     
       
Kontakt Instegram Pinterest

Automekanikere

Presse Facebook Twitter X Læge
       
webdesign: KRAFTnewmedia.dk